Problemhundtrenerkurs, 1.helg.

Denne helga var første helga på «problemhundtrenerkurset» som jeg skal delta på det neste halve året.

Kurset er med Arne Aarrestad, en av mine yndlingsforfattere, og jeg hadde store forventninger til kurset. Vi var 11 deltagere på kurset, 8 «alminnelige» deltagere og 3 observatører. Jeg var en av observatørene, for den praktiske treningen med problemhunder m. familier, trenger jeg ikke å delta på. Jeg har hatt så mange privattimer de siste årene etter at jeg tok hundepsykologiutdannelsen min for 10 år siden, via IMMI, at jeg syntes det var både bortkastet tid og penger. Det er nemlig halve kursavgiften å være observatør, og det er jo heller ikke så dumt.

Fanterampen ble med meg denne helga. En av fordelene som observatør, er at jeg kan gjøre hva jeg vil når de andre skal ha den praktiske treningen. De andre ble satt to og to i par, de trente med en og en hund og hjalp hverandre. Med Fant er det godt å ikke måtte forholde seg så tett til fremmede mennesker, samtidig som jeg også kan trene så mye jeg vil, utifra hvordan ryggen min fungerer den dagen.

IMG_6465

Det ble så vellykket og jeg var så fornøyd med Fant. Vi trente på akkurat det samme som de andre deltagerne gjorde. Vi holdt den avstanden vi måtte ha, og jeg kunne jammen meg trene ganske så nærme, også. Fant var fokusert, men måtte ha noen snusepauser innimellom. Det var ingen piping eller stress når vi passerte andre hunder og Fant syntes at vi hadde det kjempemorsomt.

Pia og Ebbie var hjemme, denne helga var det ikke de som var treningskompisene mine. Fant skal få være med meg de andre fire helgene, også, for dette var veldig trivelig og utbytterikt for oss begge to.

Så tilbake til kurset. Dette var teorien vi gikk gjennom i løpet av helga:

 • Historikk om hundetrening
 • hva er problematferd
 • hundens naturlige atferd
 • årsaker og symptomer
 • hva styrer atferder
 • hvordan påvirke atferd
 • hvordan påvirke følelser
 • hverdagslydighet
 • grunnleggende øvelser for problemhunden
 • treningsopplegg hverdagslydighet for problemhunden
 • håndteringstrening

Dette var den praktiske treningen:

 • Hverdagslydighet
 • Hundens stressnivå under trening
 • grunnleggende øvelser for problematferd
 • håndteringstrening

Det som er viktig å tenke på når det kommer til problematferd og trening, er at treningen ikke alltid er den samme som hverdagslydigheten er for den «friske» hunden. Her jobber vi med følelser (som hos mennesker med psykiske problem), og det krever annen tilnærming og kunnskap om hundens atferd osv. enn den for den «friske» hunden. Det er viktig å ha hverdagslydigheten inne, for den danner grunnlaget for videre trening med problematferden. Før ble det jobbet mest med symptombehandling, nå er fokuset heldigvis mere rettet mot årsaksbehandling.

Dette er et veldig spennende tema som jeg blir mere og mere opptatt av – og interessert i. Det er mange som trenger hjelp med hundene sine og det er hjelp å få for de fleste. Det krever fokus og trening, for det å forandre følelser og atferd er ikke gjort over natta.

Jeg kommer ikke til å holde så mange kurs fremover som det jeg har gjort de siste årene. Jeg kommer til å fokusere mere på hunder med atferdsproblem og de som ønsker privattimer av andre årsaker.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..