Siste uka. Birk, trening og kos.

Birk har vært sammen med Pia og meg i ei uke nå. Martine var på Kveldsro med ei venninne, hennes hund og Birk forrige helg, og søndag ble Birk satt igjen her på Solbu 🙂

Det blir litt mere liv i leiren når han er sammen med oss. Pia og jeg tutler litt rundt som de to gamle damene som vi er, mens Birk hopper og spretter, tuller og tøyser. Han har en livsglede som det er så fint å oppleve. Han elsker å leke og leker veldig gjerne helt alene med en ball eller noen andre leker som han finner ute. Han erter Pia og springer rett foran nesa hennes, mens han piper med ballen som han har i munnen. Hun springer etter og bjeffer av fortvilelse, for hun greier ikke å ta han igjen.

Han legger seg gjerne ned en liten stund og slapper av, før han er i gang igjen.

Jeg merker at Birk er blitt mere voksen nå. Han roer seg veldig fint inne, sover godt og kan slappe av ute på verandaen sammen med storesøster. De er så gode venner, Pia og Birk, og det er veldig trivelig og givende for meg å passe gullgutten ❤

Birk er blitt en flott, ung herremann ❤

Vi går en «god» tur hver dag, noen ganger to, ellers blir det trening og lek i hyttehagen. Onsdag gikk vi sesongens aller første spor. Gjett om jeg hadde gleda meg til det. Selv om det snødde litt på formiddagen og det blåste en iskald vind, hadde jeg bestemt meg for at sportrening skulle det bli 😉

Jeg la et enkelt spor til Pia, med ei leike underveis i sporet og leike og godbiter i sporslutt. Birk fikk et litt mere svingete spor, litt i snø og resten på barmark. Han fikk ingen leike i sporet, men ei leike og godbiter i sporslutt. Mens sporene fikk satt seg litt, gikk vi en tur.

Birk var førstemann ut. Han gikk ut av bilen, snuste seg frem til start og satte i gang 🙂 Han visste hva han skulle, før jeg fikk sagt noe til han. Jeg tok på meg hansker, mest fordi at det var så kaldt ute. Jeg var jammen meg glad for at jeg hadde gjort det, for Birk dro i veg som om han ikke hadde gjort noe annet i hele sitt liv. Makan til sporhund har jeg sjelden opplevd, og jeg har holdt mange sporkurs de siste 15 årene. Jeg vet at jeg har skrevet det før, men jeg blir like imponert hver eneste gang Birk og jeg går spor.

Selv om Birk durer avgårde i full fres i sporet, går han faktisk veldig nøye. Han fant sporslutt uten noen problemer og godbitene ble spist med stor iver og vi leika ganske lenge. Vi lekte med ball og kaninskinn i snøre. Han greier nesten å komme helt inn til meg med leika for å bytte med en godbit. Vi trenger altså å trene mere på apportering. Når vi har gjort det, og Birk blir flinkere til det, skal vi starte å trene feltsøk.

Det skal bli kjempemorsomt, for jeg elsker å trene feltsøk. Det var Marko og jeg som startet å trene på det, og han ble ganske så flink utifra hva jeg kunne om sporten da. Ebbie var en racer både i spor, lydighet og feltsøk. Hun trente på alt som jeg ville hun, like ivrig og glad hele tida ❤ Fy søren som jeg savner den jenta ❤ Pia er også veldig flink og synes nok at det er litt morsommere å trene feltsøk, enn å gå spor.

Tilbake til sportreningen. Da Birk og jeg hadde lekt oss ferdige, begynte han å snuse rundt der vi sto. Til slutt fant han sporet mitt som gikk tilbake til bilen og gikk i veg videre. Vi leika litt ved bilen også, før han ble plassert i bilen og Pia fikk gått sitt spor.

Som alltid etter trening tenker jeg på hvordan jeg skal legge opp neste treningsøkt. Jeg skal:

  • Holde igjen i lina, slik at han ikke går så fort at jeg omtrent ikke greier å henge etter.
  • Legge leker i sporet slik at vi får noen stopp innimellom. Han skal da lære seg å markere disse.
  • Etter hver stopp skal han finne igjen sporet selv, slik lærer han seg sporopptak. Med andre hunder hadde jeg ikke gått så fort frem, men denne gutten her kan øke kriteriene/vanskelighetsgraden veldig mye fortere enn veldig mange andre hunder.
  • Sporet kan være mye lengre enn dette, og det kan være enda flere vinkler i.

Vi må altså starte på innlæring av apport og lage oss en plan for det, slik at vi kan utvikle spor – og feltsøk treningen.

Jeg har ei bok som jeg skal ta frem igjen. Denne leste jeg og trente etter med Fant og Pia (Ebbie lærte det omtrent helt av seg selv), og nå trenger jeg litt oppfrisking til treningen med Birk.

Pia gikk sporet sitt veeeldig mye roligere, ikke fullt så nøye, men hun koste seg og logret. Hun fant leika som jeg hadde lagt ut og vi leika masse sammen. Det liker Pia veldig godt, bare det ikke blir altfor lenge. Da gidder hun plutselig ikke mere. Det er viktig å vite når jeg skal stoppe, slik at leken ikke blir oppfattet som noe kjedelig. Hun fant sporslutt, koste seg med goddisen og så lekte vi litt til. Da var Pia glad og fornøyd og vi gikk tilbake til bilen og reiste til Solbu igjen.

De blir trøtte etter en dag med mental trening, tur og kos.

Jeg har vært på Låplassen og hjulpet Andreas med litt «våronn». Han har raket hele plena mens jeg har ryddet og beskåret to bed med stauder og roser. Andreas har kjørt bort 6 lass med løv og kvister, mens jeg har fylt opp tilhengerne etterhvert som de er blitt fulle. Det var fint å kunne kose litt med Bajas når jeg måtte ta ei pause eller to.

Han er flott da, Bajas`n vår ❤

Nå smelter snøen og det er igjen mulig å gå turer nesten tørrskodd i skogen. Det er fortsatt skiføre lenger opp på toppene, men ved 850 meter er det mulig å gå tur uten å gå på ski. Nå blir det lengre turer på Pia, Birk og meg og det er så utrolig deilig å kunne gå omtrent hvor vi vil.

Vi har møtt en reinsdyrflokk på 20 – 25 dyr, vi har sett elg som har sprunget foran oss i skogen og vi har jo reven vår Frank som dukker opp på Solbu hver natt. Ja, jeg gir han mat på trappa. Han får middagsrester og litt hundepølse.

Ellers er jeg litt i planleggingsfasen vedr. en telttur med tvillingsøster Mie og Pia i sommer. Vi har tenkt å ha et par overnattinger underveis. Utgangspunkt er ikke helt bestemt enda, men vi skal ende opp på Buvatn. Det blir kanskje en telttur eller to i tillegg i løpet av sommeren. Det hadde vært fint og fått til.

2 kommentarer om “Siste uka. Birk, trening og kos.

  1. Blir fine dager på dere nå som snøen smelter og man kan gjøre mer overalt i skogen! ☺️

    Hvis du skal på telttur, så må du ha med nok strøm til tlf, og ha på gps sporing hele tiden!!! ☝🏼☝🏼

  2. Nå er det kjempeflott på fjellet. Det er veldig deilig å bare gå hvor jeg vil 🙂
    Ja, hehe…. alt skal bli med på tur, slik at jeg ikke blir «borte» underveis 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: