Starten på apporteringstreningen.

Jeg har startet på apporteringstreningen med Anton, og jeg vil legge opp treningen som jeg har gjort med de andre hundene mine. Det har fungert veldig fint med dem og jeg regner med at det går fint med Anton, også. Han har stor gjenstandsinteresse og elsker å bære og å leke med ting. Det er ikke det samme som å si at han kan bli en flink apportør, men det er til utrolig god hjelp i treningen.

APPORTERINGSTRENINGEN DELES OPP I DISSE MOMENTENE:

  • Gripe
  • Holde
  • Bære
  • Avlevere

Anton har trent på håndtarget ei stund og begynner å bli flink til å komme og touche håndflata mi, selv om jeg presenterer hånda på et par meters avstand fra han. Det skal jeg benytte meg av, når han skal skal starte på avleveringsmomentet.

Jeg pleier å begynne med at hunden skal bli interessert i apporten og deretter gripe den. Jeg trener IKKE med ubehag (åpner munnen fysisk og holder munnen igjen, eller vrir øret til hunden hvis den slipper apporten osv), treningen skal være lystbetont og morsom. Som all annen trening.

Jeg trener med et løsbitt for det er mykt og godt å holde og akkurat passe stort for munnen. Jeg viste Anton løsbittet og belønnet at han så på det («bra» + godbit). Dette gjentok jeg bare et par ganger for tredje gangen tok han det i munnen av seg selv. Da ble det skikkelig belønning.

SÅÅÅÅ flink gutt ❤

Han slapp løsbittet ganske fort, men jeg rakk å si belønningsordet akkurat like før han slapp. Jeg hadde bånd på han, for jeg ville ikke at han skulle springe avgårde med løsbittet og leke med det.

Vi trente på dette noen få ganger og jeg fikk belønna Anton for å holde løsbittet et par – tre sekunder. Det er viktig å gå sakte frem. Deretter holdt jeg løsbittet litt foran han, slik at han måtte strekke seg etter bittet….

…. da hoppet han etter det….

….. før han tok det i munnen.

«Har`n»

Nå var han raske og ville stikke av med bittet, akkurat som jeg trodde at han ville. Jeg fikk heldigvis stoppa han med langlina som han hadde på seg. Vesle luringen ❤

Piamin trente apportering også. Jeg ba henne sitte og så gikk jeg langt ifra henne, la ned bittet, gikk tilbake til henne og stilte meg i utgangsstilling. Deretter måtte hun vente på mitt frisignal, som nå var «apport», for det var den oppgava som venta henne. Hun avleverte veldig fint i hånda mi ❤

Her holder hun veldig løst og ikke optimalt, og hun måtte bytte grep før hun fikk belønning. Det er sjelden at Pia ikke holder apporten som hun skal. Den skal sitte godt bak hjørnetennene hennes. Det er et kriterie som jeg må jobbe med Anton med, også. Som oftest kommer det av seg selv, når han blir mere sikker i øvelsen.

Ellers trente vi også på sitt/bli, dekk/bli og stå/bli + frisignal. Jeg vil at hundene skal bli i posisjonen som vi trener på, helt til de får et frisignal/annen kommando fra meg. Jeg beveget meg rundt dem, fristet med en godbit og gikk litt frem og tilbake. De var så flinke, så.

Jeg gikk bak Pia, men med Anton gikk jeg bare langs sida hans. Ble det for vanskelig og de flytta på seg, gjorde jeg det lettere i neste repetisjon. Jeg vet ikke om Anton har trent på «stå/bli» før, men han oppfatter ting veldig fort. Jeg satt navn på øvelsen (stå) når jeg visste at han greide å stå noen sekunder helt, helt stille. På den måten får jeg riktig navn på riktig atferd.

Pia kan jo dette selvsagt, men hun synes at det er kjempemorsomt å jobbe litt. Det er som jeg sier, eldre hunder skal også trenes. Det er kjempeviktig for trivsel, glede, samhold og så blir de trøtte og fornøyde, også.


Det var overskya nesten hele tirsdagen, men sola dukka opp ei lita stund. Da var det bare å kle på seg igjen og gå ut og kose seg litt. Det er meldt regn og mye vind onsdag og torsdag, derfor var det viktig å få denne fine dagen og å nyte noen solstråler.

Vi gikk en fin tur i skogen mandag også. Jeg hadde med meg noen godbiter, for jeg trener innkalling på hver tur. Jeg kastet noen ut til et lite godbitsøk, mens jeg satt på en stubbe og hadde pause.

…. og slik går no dagan 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: