Onlinekurs i nosework.

Jeg har trent endel, deltatt på kurs og også holdt nybegynnerkurs i smeller. Jeg har trent mye spor og søk med alle hundene mine og jeg har også holdt veldig mange nybegynnerkurs i spor, opp gjennom årene.

Jeg er utrolig imponert over den glede som hundene (og jeg) føler når hundene jobber med snuta si. De er vel aldri så slitne og fornøyde som etter ei treningsøkt med snutearbeid.

Nå har jeg meldt meg på et onlinekurs i nosework, som er mye likt smeller. I smeller legges det ned endel trening i å lære hunden hvordan de skal markere funn, i nosework legges det mere opp til at eier lærer hunden sin å kjenne, når hunden har funnet riktig lukt.

Ebbie var en mester i å markere funn når vi trente smeller. Pia er også veldig flink til det ❤

Det er ikke baner (som i bildet her med Ebbie) i nosework, men det er emballasjesøk i stedet for.

I smeller kan det også være forskjellige ID-lukter når en konkurrerer, mens i nosework er det kun de tre oljene som det skal søkes etter. I klasse 1 søkes det kun etter bjørk, i klasse 2 søkes det etter bjørk og anis og i klasse 3 søkes det etter bjørk, anis og nellik. Det blir vanskeligere utover i klassene, med flere forstyrrelser og flere dufter som skal søkes etter og markeres.

Dette er hva som står på Nosework Norge sin hjemmeside om sporten:

SITAT: «I nosework starter vi med å lære hunden at det er gøy å bruke luktesansen sin og søke opp enten godbit eller leke. Innlæringen blir en morsom lek for hunden der vi bygger søksglede og mestring. Når hunden har oppdaget at det er kjempemorsomt å lete og at det går an å finne spennende ting, begynner vi å introdusere første lukt.

Hunden søker etter små mengder materiale som er kontaminert med duft fra tre eteriske oljer. Disse er bjørk, anis og kryddernellik.

Hundene skal søke i fire ulike områder:

  • Søk i emballasje (esker, kofferter, bokser , vesker o.l.)
  • Søk i rom innendørs.
  • Søk i anvist område utendørs.
  • Søk på utsiden av en eller flere kjøretøy (alt fra biler til trailere).

Vi jobber med å lære å lese hunden i søket og forsterker (vanligvis) hundens naturlige markeringsatferd ved funn. Hunden skal jobbe selvstendig med lite dirigering  fra fører. Hunden skal få søke på et vis som er naturlig for den, med fokus på mestring og glede». SITAT SLUTT.

Hvis vi bare skal bruke nosework som en kjempeflott aktivitet, trenger vi ikke å trene inn søk etter de tre oljene, men fortsette å søke etter kjempegode godbiter eller leike.

Jeg skal begynne med emballasjesøk med Pia, Anton og Birk, og det blir nok ingen problemer med å få tak i det. Det er bare å ta seg en liten runde i butikken og på lageret, så fylles nok bilen min ganske så fort opp.

Det som er litt morsomt, er at jeg faktisk hadde tenkt å melde meg på det aller første instruktørkurset i Norge i 2014, men det kom uheldigvis noe i vegen. Men nå skal vi i hvertfall trene litt og kose oss med sporten. Disse cockergutta er jo skikkelige racere på snutearbeid. Pia også selvsagt, men hun er tross alt en gjeterhund og har mere fokus på samarbeid med mamsen sin.

Vi gikk forresten en kjempefin tur i dag, men det ble ikke tatt noen bilder. Det kom to elg springende og kryssa veien like foran oss, og jeg ble så forfjamsa at jeg bare snudde og sprang tilbake til bilen i full fart. Hundene hadde langliner på seg og var lette å stoppe, heldigvis. Jeg hadde akkurat tenkt å snu, så turen ble like lang som jeg hadde planlagt.

Pia innbyr Anton mye mere til lek nå. Nå har Anton skjønt at hun ikke liker å bli hoppa på (må jo le litt) og da er hun trygg på at hun ikke får vondt i kroppen når de skal leke. Hun blir jo 11 år om ei uke og har da ikke en like ung og sprek kropp lenger. Pia er så glad og fornøyd om dagen og koser seg. Anton er en gutt som får meg til å smile hver eneste dag og han synes livet bare er helt herlig ❤ Lek, trening og snusing er livet, synes han ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: